16 Sep 08:29 Kändisar uppmanar till bojkott av Facebook

Flera kändisar uppmanar till bojkott av Facebook för att stoppa spridning av desinformation och hat, rapporterar The Guardian. Under dagen kommer bland annat Kim Kardashian, Katy Perry och Kerry Washington frysa sina sociala medier-konton i protest. De kräver att Facebook, som även äger Instagram, ska ha fler åtgärder för att stoppa hat och falsk information. Facebook har tidigare sagt att de ska ta bort alla politiska annonser en vecka före presidentvalet i november.
© Magnus Hallgren

16 Sep 10:25 Karolinska drar tillbaka varsel av personal

109 läkare och 157 undersköterskor har tidigare varslats i Solna och Huddinge.
DN Sthlm - ['Adam Svensson', 'Anna Gustafsson']

16 Sep 22:58 Polisen varnar för ligornas bluffar på Facebook: ”Risk”

▸ ”Kraftig ökning i år” ✓ Här är varningstecknen ✓ Polisens tips: Så skyddar du dig
Aftonbladet

16 Sep 01:29 Försvaret: Nej till vätgasprojekt i Luleå

Försvarsmakten vill inte att det byggs en demonstrationsanläggning för fossilfri ståltillverkning i Luleå. Statliga Vattenfall, SSAB och LKAB:s anläggning Hybrit är världens första i sitt slag. Tanken är att den ska bana väg för att göra stål av vätgas
HD Ekonomi - TT

16 Sep 09:40 USA-myndighet påstås överväga stämning av Facebook

Den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC förebereder en eventuell stämning av Facebook. Det uppger en källa med insyn i saken, hävdar Bloomberg. Stämningen ska enligt uppgifterna vara följden av en närmare granskning av Facebook som FTC bedrivit under ett års tid, men något slutgiltigt beslut kring stämningen har ännu inte tagits, hävdar källan. Granskningen inleddes i juni 2019 och man har bland annat tittat på huruvida Facebooks uppköp av Instagram och Whatsapp bryter mot konkurrenslagstiftningen i USA. Varken FTC eller Facebook har kommenterat uppgifterna.
omni.se

16 Sep 19:46 Polis lånade ut vapen till pojkvän – varnas

När polisen befann sig på skjutbanan för att öva lånade hon ut sitt tjänstevapen till sin pojkvän som fick fyra av några skott. Det hela förevigades på bild och delades på Instagram. I samtal med arbetsgivaren har polisen lovat att det inträffade inte kommer att upprepas, men hon tilldelas ändå en varning för sin förseelse.
Expressen Kvällsposten - Alexander Vickhoff

16 Sep 23:27 Sydafrika öppnar sina gränser

I Sydafrika meddelar landets president Cyril Ramaphosa att gränserna mot flertalet länder kommer att öppnas från och med den 1 oktober. Landets tuffa reserestriktioner infördes i mars tillsammans med en nedstängning av stora delar av samhället för att h
HD Världen - TT

16 Sep 15:17 Tidigare friidrottstopp döms till två års fängelse

Den tidigare ordföranden i internationella friidrottsförbundet, Lamine Diack, döms av fransk domstol till två års fängelse efter en korruptionsskandal, rapporterar TT. Han anklagas för att ha tagit emot mutor för att dölja ryska friidrottares dopning, bland annat under OS i London 2012. Lamine Diacks försvar skyller på sonen Papa Massata Diack, som också står åtalad. Enligt åklagarna tog Diack sammanlagt emot runt 36 miljoner kronor i mutor.
omni.se

16 Sep 07:30 Konsten att trolla bort en av världens största sjöar

Av det centralasiatiska innanhavet Aralsjön återstår idag inte mycket, bortsett från förgiftade träskmarker. Två nya böcker reder ut ”det blå havets” tragiska öde, som framstår som ett av historiens värsta exempel på storskalig miljöförstörelse.
SvD - Kultur, Under strecket

16 Sep 21:50 Lärarvikarie stoppas efter kopplingar till islamistskola

En av ledarfigurerna bakom numera nedlagda Vetenskapsskolan har sedan i augusti undervisat på kommunens skolor i Göteborg. Efter en intern utredning och kontakter med Säpo gavs hon häromveckan grönt ljus av kommunen. Men efter att GT börjat ställa frågor och begärt ut handlingar tvärvänder nu kommunen. – Vi kommer inte anlita henne igen, säger Larissa Muslijovic, enhetschef vid bemanningsenheten.
Expressen GT - Daniel Olsson

16 Sep 10:50 USA:s unga saknar viktig kunskap om Förintelsen

Nästan två tredjedelar av unga vuxna amerikaner, mellan 18 och 29 år, vet inte att sex miljoner judar dödades under Förintelsen, enligt en undersökning som The Guardian rapporterar om. Över en av tio tror att judarna orsakade Förintelsen och nästan hälften, 48 procent, kunde inte nämna ett enda koncentrationsläger under andra världskriget. Över 1 000 intervjuer gjordes över hela landet samt 200 intervjuer i varje delstat. Intervjupersonerna var slumpmässigt utvalda.
omni.se
© Matthias Schrader/AP

16 Sep 10:45 Dopningsläkare kan få tio års fängelse

Rättegång startar efter razzian på skid-VM • Åklagaren: ”En affärsrörelse i dopning.”
DN Sport - TT
 
Visa mer nyheter